Răceala și gripa

Informaţii despre răceală

Răceala este cel mai des întâlnit sindrom infecțios la om

Mucoasa nasului și a gâtului sunt principalele căi de acces ale infecțiilor virale, care duc la afecțiuni precum răceală și gripă. Acestea sunt cauzate, spre exemplu, de virusuri precum rinovirusurile și coronavirusurile. Virusurile se pot atașa de membrana mucoasei și pot infecta celulele acesteia, unde se înmulțesc și se răspândesc. Apar astfel simptome tipice de răceală, cum ar fi nas înfundat sau rinoree, durere în gât, durere de cap și/sau tuse.

Răceala este cauzată de peste 200 de virusuri diferite care pot infecta tractul respirator superior. Rinovirusurile sunt cauza a până la 50% din toate răcelile, iar coronavirusurile sunt al doilea cel mai frecvent agent, provocând 10-15% din cazurile de răceli.

Nu există niciun tratament antiviral cu spectru larg sau vaccinare disponibilă împotriva acestor tulpini diferite de virus respirator:

Adulții suferă 2-4 răceli/an

Elevii suferă 6-8 răceli/an

Simptomele răcelii sunt cauzate de peste 200 de virusuri diferite

Incidența răcelilor în funcție de virus:

  • Rinovirus 30-50%
  • Coronavirus 10-15%
  • Virusul respirator sinciţial 5%
  • Adenovirus <5%
  • Enterovirusuri <5%
  • Necunoscut 20-30%

Răceala este un proces în doi pași:

INFECTARE ȘI MULTIPLICARE
Virusurile răcelii infectează celulele mucoasei cavităților nazale - după infecție, virusurile se multiplică în celulele afectate și se răspândesc în nas, infectând alte celule.

SIMPTOMELE RĂCELII
Mecanismele de apărare ale corpului sunt activate pentru a combate infecția virală - acest lucru duce la activarea mediatorilor inflamaţiei provocând simptome de răceală

Rinoree

Strănut

Dureri sau furnicături în gât

Lăcrimare excesivă

Nas înfundat

Stare generală de rău

De obicei, persoanele cu gripă au simptome mai severe și o stare generală mai proastă decât cele cu răceală. Acestea prezintă febră, frisoane, dureri de cap, mialgii și stare generală de rău.