Răceala și gripa

Infectarea

Cum invadează virusul o celulă

Virusurile răcelii infectează celulele mucoasei prin atașare la un receptor specific de pe suprafața celulei ...

...odată pătrunse în celulă, virusurile se multiplică în interiorul nasului și se multiplică în acesta, infectând alte celule. Punctele de infectare pot apărea în mucoasa căilor respiratorii superioare (nas și gât). 
AUTOLIMITANTE:

Majoritatea infecțiilor virale ale tracului respirator superior sunt autolimitante, adică apar și dispar în câteva zile.

Influenza (gripa) este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, care produce simptome mai severe, putând determina probleme grave de sănătate și poate duce la spitalizare sau deces.
  
RĂSPÂNDIREA ȘI PERIOADA DE INCUBAȚIE:

Virusurile respiratorii se răspândesc prin:

Contact cu secrețiile unei persoane infectate și, apoi, prin atingerea ochilor, nasului sau a gurii. Secrețiile sunt fie pe mâinile persoanei infectate, fie pe suprafața obiectelor pe care persoana respectivă le-a atins sau pe care a strănutat. Mijloacele principale de transmitere sunt nasul persoanei contagioase - mâna persoanei contagioase - mâna persoanei receptoare - nasul sau ochiul persoanei receptoare.

Prin picături mici de secreții cu virus, atunci când oamenii tușesc și strănută sau vorbesc, care ajung în nas sau în ochi, prin aer.

Perioada de incubație variază pentru diferite virusuri care cauzează răceala, de la mai puțin de 2 zile pentru rinovirusuri și coronavirusuri, la 5-6 zile pentru adenovirusuri. Pentru virusurile gripale, perioada de incubație este cuprinsă, în medie, între o jumătate de zi și două zile, până la 7 zile.
  
DURATA:

Simptomele, care se referă în general la mucoasa infectată, intensitatea maximă la 2-3 zile și durează 7-10 zile, deși persistă , ocazional, trei săptămâni.

Severitatea și tipul simptomelor vor varia în funcție de persoană și diferite virusuri.

Infecția virală a tractului respirator superior este uneori complicată de o infecție bacteriană. De exemplu, otita medie apare la 20% dintre copiii cu infecții virale la nivelul tractului respirator superior. Poate fi complicată și de sinuzită și pneumonie.
  
IMPACTUL ASUPRA SOCIETĂȚII ȘI A ÎNGRIJIRII SĂNĂTĂȚII:

Deși este autolimitantă, răceala este foarte răspândită și poate fi debilitantă. Provoacă scăderea funcției și a productivității la locul de muncă.

Impactul său asupra societății și a asistenței medicale este mare:

7% –17% dintre adulți și 33% dintre copiii care prezintă o infecție a tractului respirator superior, se adresează unui medic.

Infecțiile tractului respirator superior duc la o creștere estimată de 12,5% a vizitelor pacienților pe lună în sezonul de răceală și gripă.

Costurile medicale directe (vizitele la medic, medicamentele și infecțiile secundare) sunt chiar mai mici decât costurile indirecte (zile de absență din cauza bolii sau pentru îngrijirea copilului).